De geschiedenis van Encaustic Art

Gepubliceerd op 4 mei 2016 om 09:37

De geschiedenis van de nu verfijnde Encaustic Art, die al ca. 600 jaar v. Chr is ontstaan.

Geschiedenis van Encaustic Art.

Encaustic heeft een geschiedenis die ons terug brengt naar ca. 600 jaar v. Chr. waar de oude schilderkunst door de Romeinen, Egyptenaren en Grieken werd gebruikt. Deze oudere volkeren waren zeer bedreven schilders die werkte doormiddel van de oude schilderskunst die “Encaustiek” wordt genoemd.  In de loop van de jaren zijn er grotschilderingen ontstaan van aardkleuren die op de muren van ondergrondse en heilige plaatsen van onze verre voorouders werden gesmeerd. Deze tekeningen van het dierenleven uit de prehistorie zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Ze gebruikten een eenvoudige werkmethode, een palet dat verwarmd werd boven een houtskool vuurtje om de waskleuren vloeibaar te houden. De kleuren mengsels schijnen te hebben bestaan uit pigment met bijenwas en harssoorten. Deze gesmolten gekleurde wasmengsels werden dan met een penseel aangebracht op een harde ondergrond. Met een paletmes (een zogenaamd “cestrum”) werd de verf op muren aangebracht. De gehele oppervlakte werd als het werkstuk klaar was samengesmolten tot een geheel.

Deze verhitte bijenwas die op houten panelen werden gegoten dienden als schilderspallet voor de schilders.  Ook werd de Encaustiek toegepast op houten panelen of bewerkte schors van bomen. Deze was schilderingen bestonden in de meeste gevallen uit portretten van vooraanstaande personen. Deze schilderingen werden vaak bij overlijding rituelen door de oude Egyptenaren in het graf bijgezet van de persoon die overleden was. In het British Museum van Londen zijn er 62 verschillende voorbeelden te zien van Encaustiek schilderingen waaronder de portretten van Fayum. Vandaag de dag worden er nog grafkamers in het oude Egypte ontdekt waarbij de Encaustiek schilderkunst is gebruikt.

Wij kunnen de Encaustiek schilderkunst beoefenen met moderne materialen. De schilderijen zullen, als ze met zorg zijn gemaakt, zo duurzaam zijn dat ze vele, vele jaren meegaan. Michael Bossom was zo gefascineerd door de mogelijkheden van Encaustic Art dat hij er zich jarenlang in heeft verdiept. Gaandeweg bedacht hij allerhande hulpmiddelen, die schilderen met wasverf voor de moderne mens veel eenvoudiger maken. Handzame blokjes wasverf en een klein schilderijzertje om de gekleurde was te verwarmen en speciale papiersoorten waarop de gekleurde was gemakkelijk te verweken is.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.